Grundläggande ledarskap – MiL Institute
Grundläggande ledarskap i Familjen Helsingborg

Grundläggande ledarskap

Grundläggande ledarskap

Grundläggande ledarskap är ett program för dig med fullt chefsansvar och anpassat för Familjen Helsingborg. Under programmet får du verktyg, metoder och kunskap om ledarskap som stärker din förmåga att ta din roll som chef och ledare med större framgång.

Med god mix av teori och praktik utforskar vi grunderna i ledarskap under givande programdagar. Vi börjar med att utforska din personliga ledarstil och självkännedom, för att sedan fördjupa oss i ämnen som ledarskap, leda andra, leda verksamhet, kommunikation, feedback, grupputveckling, och målstyrning. Vi skapar en atmosfär som uppmuntrar till reflektion, lärande och erfarenhetsutbyte mellan deltagarna.

Dessutom etablerar vi lärgrupper där du får möjlighet att träna coachning och stödja dina kollegor i deras utveckling. Mellan utbildningsdagarna arbetar du aktivt med din personliga utveckling och implementerar dina nya insikter i din vardag, alltid med stöd från din chef och dina kollegor.

Vi baserar vårt program på vetenskapligt förankrade metoder, med fokus på att integrera teori, praktik och reflektion. Genom vår lärfilosofi, Action Reflection Learning®, sätter vi individens utveckling i centrum och skapar en plattform för strukturerad reflektion och lärande i arbetet. Ett lärande med ambitionen att det bidrar till utvecklad förmåga att förstå olika perspektiv och anpassa sitt beteende givet situationen.

Med oss kommer du att växa som ledare och skapa verklig förändring i din organisation.

Målgrupp

Programmet riktar sig till chefer och ledare med fullt chefsansvar inom Familjen Helsingborg, som strävar efter att utveckla sin förmåga att leda med framgång.

Syfte

Syftet med programmet är att utveckla deltagarnas kapacitet att ta en fungerande chefs- och ledarroll vid olika typer av situationer och utmaningar. Att ge deltagarna verktyg, metoder och kunskap om ledarskap, så att de effektivt kan driva utvecklingen av framtidens välfärd.

Omfattning

Programmet omfattar fem heldagar (2 dagar internat samt 2+1 dagar externat) tillsammans med en handledare från MiL Institute och eget arbete före, mellan och efter heldagarna. Hur mycket tid som du behöver avsätta för eget arbete varierar naturligtvis från person till person men räkna med att avsätta cirka en till tre dagar inför, under och i slutet av programtiden. Programmet pågår under ca fem månader.

Innan start

Utvecklingsmål och förväntningar

Deltagaren och kollegor/chef till deltagaren fyller i ett 360-gradersformulär. Deltagaren och deltagarens chef har ett samtal om deltagarens utvecklingsmål under programmet och förväntningar från chefen. Deltagaren dokumenterar detta i sitt lär- och utvecklingskontrakt som deltagaren jobbar med under hela programmet.

Dag 1 & 2 (internat)

Utveckla mitt personliga ledarskap

Här fokuserar vi på att etablera tillit och trygghet i gruppen, lära känna varandra och våra utvecklingsmål, utforska ett par teoretiska ledarskapsperspektiv och sätta fart på utvecklingsprocessen. Vi kommer också att etablera de lärgrupper som ni kommer att arbeta i under hela programmet.

Dag 3 & 4 (externat, vi åker hem mellan dagarna)

Leda verksamhet och grupper / Kommunikation och målstyrning

Under dessa två dagar kommer vi att utforska den politiskt styrda organisationen och dess kännetecken och implikationer för ledarskapet. Vi kommer att grunda oss i teori om gruppers utveckling och hur du kan effektivisera arbetet med att leda en grupp.

Du ges också möjlighet att utveckla dina förmågor, genom att träna och ta del av verktyg, avseende kommunikation, feedback, konflikthantering, svåra samtal, uppföljning och prestationsledning.

Dag 5

Förändring och framtid

Den här dagen fokuserar vi på förändrings- och utvecklingsprocesser, och utforskar drivande och hindrande faktorer externt och internt i organisationen och hur du kan påverka och leda i denna komplexa miljö. Vi reflekterar och landar ner lärande och konkreta resultat av den här utvecklingsprocessen, och definierar nästa steg och hur du leder det fortsatta lärandet.

Kontaktperson

Anja Sonesson Grenthe, projektledare MiL Institute

Ring 040-10 50 07Maila Anja

Anja Sonesson Grenthe

MiLprogrammet för nya chefer – lärfilosofi

Vår lärfilosofi – Action Reflection Learning®

Vuxna människor lär genom att…

…agera i verkliga situationer, att hantera dilemman och problem så nära verkligheten som möjligt - ACTION

…reflektera och aktivt utmana sitt eget sätt att tänka och genom att både bredda och fördjupa perspektiven - REFLECTION

…knyta reflektionen till tidigare erfarenheter och kunskaper och konceptualisera ny kunskap till egenägda teorier som kan vägleda framgångsrikt agerande i framtida situationer - LEARNING