”ARL® gör skillnad i vardagen”
I ett samtal med Tomas Ekelius, tidigare programdeltagare , om MiL Institute och effekterna av programmet MEC – MiLprogrammet för erfarna chefer - så framkommer tydligt att den stora behållningen av programmet för honom har varit insikten om ARL - Action Reflection Learning® och särskilt betydelsen av att reflektera. En insikt som rätt tillämpad i vardagen kan ha en direkt konkurrensavgörande skillnad för hela verksamheten menar han.
MiL Institute har sedan starten 1977 jobbat utifrån tanken att lärandet inte är ett mål i sig, utan en konsekvens av att man gör rätt saker med rätt personer. Med andra ord bör lärande vara en ständig effekt av vad man gör och hur man jobbar. Att bidra till att uppnå resultat, att få jobbet gjort med kvalitet, effektivitet och på ett innovativt sätt är målet med den lärfilosofi som tillämpas i MiL Institute – ARL - Action Reflection Learning®.
Tomas Ekelius, som då var VD på Arbetslivsresurs, gick MEC med en uttalad vilja att fördjupa sig i ett nytt reflekterande förhållningssätt till sig själv och andra. Med det akademiska på plats sedan tidigare och många år som chef, ville han ta del av andra människors klokskap, bygga starkare och meningsfulla nätverk samt hitta nya sätt att arbeta mer eftertänksamt och innovativt i vardagen:
– Jag har mer eller mindre tvingat in ARL® på mina möten, inte minst reflektionen. Man måste se till att tiden för reflektion värdesätts och planeras in. Förr jobbade jag mer med konstateranden. Det gjorde vi allihop. Rapporter och siffror pekade i en viss riktning och vi sprang alla i den riktningen utan att reflektera. Vi ställde oss sällan frågan varför blev det så här, vad kan vi göra annorlunda? Jag tröttnade på alla dessa ”ryggmärgsreflexer” och ville växa på riktigt.
– Att reflektera i grupp för att öka lärandet i grupp har gett riktigt mycket för alla, berättar Tomas vidare. Inte minst för honom som chef över andra chefer. På så sätt ökar de lärandet av varandra, blir mer innovativa tillsammans, slipper göra andras misstag och kan konvertera andras erfarenheter till sina egna, säger han:
Från MiL har jag också lånat begreppet incheckning – att stämma av var man befinner sig, hur man mår och vad man är upptagen av i tankarna, innan ett grupparbete startar. Det ökar definitivt uppmärksamheten och lärandet.
Tomas påpekar att han också har haft stor glädje av ARL® vad gäller enskilda utvecklingssamtal och individuella samtal med chefer överhuvudtaget. Det gäller inte minst när man arbetsleder dem, hävdar han. Då gäller det att säkerställa att det finns tid att ”lämna floden” - den vanliga miljön - när man känner att det är rätt att göra det:
– MiL hade många reflektionsövningar som var bra. Men var och en måsta hitta sitt eget sätt. Personligen tar jag tillfället i akt att alltid reflektera när jag är ute och reser och ändå är i transport. Det funkar bra för mig.
– MiLprogrammet för erfarna chefer