Vad är arbete?
MiL Foundation startade ett samverkande kluster för kunskapsutveckling kring ämnet Vad är arbete!? Ett ämne som mer än någonsin väcker funderingar och frågor.
I våra nätverk har vi hört vittnesmål om att vi lever i brytningstider, transformationstider och i omvälvning. Man upplever att arbete genomgår radikala förändringar både värderings-, ekonomiskt- och lagstiftningsmässigt, och det sker makt-, kompetens- och ledarskapsskiften i hur organisationer samskapar värde. Från jordbrukssamhällets självhushållning, till industrisamhällets lönearbete, till dagens tjänste-, kunskaps- och digitala arbetsmarknad. Vad kommer härnäst?
Kommer arbetet verkligen att bli lättare?
En frågeställning vi stöter på är om arbetet kommer bli lättare med hjälp av nya digitala verktyg och mer tydlighet i hur man arbetar? Vi reflekterar över om fler regleringar, certifieringar och processbeskrivningar, liksom fler IT system, automation och AI, istället snarare innebär att arbetet blir mer komplext till sin natur? Och då de lätta arbetsuppgifterna rationaliseras bort kontinuerligt, med hjälp av digitaliserings kraft, kommer det troligen bli svårare och svårare att genomföra arbetet över lag. Är det realistiskt att tro att arbetet kommer bli lättare?
Kompetensens halveringstid
World Economic Forum hänvisar ofta till begreppet ”kompetensens halveringstid,” som beskriver hur länge en viss kompetens förblir relevant innan den blir föråldrad eller behöver uppdateras. Enligt deras Future of Jobs Report uppskattar de att en kompetens numera har en genomsnittlig livslängd på omkring 5 år, men ibland så lite som 2,5 år inom tex AI och cybersäkerhet. För bara några år sedan var ”kompetensens halveringstid” 7 år. Stämmer detta innebär det att vi behöver omskola oss och uppdatera våra kunskaper allt oftare under vår yrkesverksamma tid.
Håller Sverige på att halka efter?
Denna utveckling utmanar kraftigt den svenska situationen som påvisas av Professor Stefan Tengblad och Cranet-studien (en internationell studie där 38 länder ingår). Den visar att svenska företag och organisationer endast investerar ca 4,5 % av lönekostnaden i kompetens- och träningskostnader, vilket är mindre än hälften än snittet jämfört med andra länder.
- Har vi i Sverige outsourcat kompetensutveckling till medarbetarna?
- Har vi utvärderat att den strategin levererar?
- Vad innebär ”kortare halveringstid” för chefer och ledares behov av kompetensutveckling?
Detta är några av perspektiven vi vill utforska vidare i vårt Samverkande Kluster med fokus på Vad är arbete!? Tillsammans träffas vi under fyra tillfällen och utforskar frågan. Vi kombinerar forskning och fakta med erfarenhet och framtidsspaning – en potent mix för kompetensutveckling på djupet och höjden.
Vill du veta mer om MiLs Samverkande Kluster?
Kontakta Alenka Rosenqvist
alenka.rosenqvist@milinstitute.se
072-352 78 69